Reacties

Overblijfkrachten — 31 reacties

  1. Als de docenten het doen is er dus minder tijd voor lesgeven en onderwijsondersteunende taken. Want het is natuurlijk geen vrijwilligers werk voor ze maar gewoon werk en geen pauze voor de docent. Ik vind het niet normaal een 8 urige werkdag zonder pauze. Komt de kwaliteit niet tengoede.

    Bij ons wordt het door de bso geregeld. Kinderen eten warm tussen de middag. Gezonde maaltijd. Er is een goede samenwerking tussen school en bso.

    • Een warme maaltijd zelfs! Dat vind ik bijzonder. Maar het zou niet mijn voorkeur hebben moet ik zeggen. Ik vind het toch wel heel fijn om dagelijks, met het hele gezin 's avonds een warme maaltijd te eten.

    • Dan eten ze twee keer warm, is in heel veel landen doodnormaal. Wij eten eigenlijk teveel brood misschien!

    • Ik weet eigenlijk ook niet waarom de docenten het nu doen. Vorig jaar waren er nog speciale vrijwilligers voor. Misschien dat die geen tijd meer hadden of zo.

      Toen ik nog naar de basisschool ging aten we gewoon een boterham in de klas, en gingen daarna spelen. En de meester zat in zijn lokaal. Broodschool heette dat!

  2. Mijn moeder is overblijfjuf.... Zal het eens aan hoor doorgeven dat het nóg minder gaat "betalen". Ik denk niet dat ze het dan nog zal doen... Het is toch best een opoffering van je tijd, want je dag is ALTIJD door midden omdat je midden op de dag moet komen opdraven...

  3. Op dochters school gaat groep 1 t/mt 4 naar het kdv voor overblijf (tso) hier krijgen ze een boterham en drinken en wordt het dus door betaalde krachten gedaan. kost 15,50 per maand voor 1 dag per week overblijven... best prijzig (maar incl eten) vanaf groep 5 wordt de overblijf door school geregeld met behulp van vrijwilligers.

  4. Vroeger deden hier op school het ook de ouders.
    Daarna kwam organisatie Kunstgras, een en al ellende
    Ook de prijs ging hierdoor flink omhoog.
    Omdat wij vlakbij school wonen, kwam mijn zoon meestal een uurtje naar huis.
    Behalve dan als we beide moesten werken,daarvoor had hij een strippenkaart (1,35 per overblijfbeurt) Je zal maar 3 of 4 kinderen op school hebben!
    Nu is het veranderd in een continue rooster.

    • Wel een leuke naam: Kunstgras!

      Dat strippenkaartsysteem hadden ze op de vorige school van de kinderen ook een tijdje. Ik vond dat geweldig! De kinderen kwamen toen tussen de middag altijd thuis. Maar als ik dan eens ziek was, konden ze heel makkelijk overblijven.

      Maar ook daar gingen ze professionaliseren, en het werd heel ingewikkeld vond ik.

    • Ja, dan betaal je een paar euro voor je kinderen voor dat uur. Maar voor dat geld wordt er wel voor je kinderen gezorgd. Dat zijn ze je toch wel waard? En ook wordt er van dat geld vaak speelgoed gekocht voor de kinderen waar ze tijdens de overblijf mee kunnen spelen, de overblijf ouders moeten verplicht cursussen volgen die ook ergens van betaald moeten worden. En je werkt toch, ik vind het logisch dat er betaald moet worden voor de tijd dat er iemand op je kinderen past als je zelf werkt. afzender P.

    • Speelgoed gekocht?
      Ik dacht het niet.
      Mijn man heeft eens van dichtbij gezien hoe een nieuwe medewerker van Kunstgras werd ingewerkt.
      En dan noem je heel langzaam iedere naam, dan het eten en na een half uurtje nog een halfuurtje op het schoolplein, waar altijd wel wat gebeurde. ( jankende kinderen, er waren zoveel klachten)

  5. Ons zoontje (4) blijft 2 middagen over. In de kleuterklassen wordt dit verzorgd door de bso, welke aan de overkant zit. De overblijfjuf komt op school, eet in de kring met ze (uit eigen broodtrommel) en dan mogen ze buiten spelen. Je kan via de website aan- en afmelden voor overblijven, met persoonlijke inlogcode. En als er een keer nood is, kan je het ook 's morgens aan juf melden. Kost 2,50 per keer.

  6. Sinds vorig jaar wordt het op onze school ook door de BSO geregeld. Maar daar worden ook vrijwilligers ingezet. Volgens mij krijgen die meer betaald dan die € 4,50.

    De schooltijden omzetten naar een continurooster is ook een belangrijk onderwerp geweest. Ouders mochten hierover hun stem uitbrengen en daardoor is het niet doorgegaan. Ik geloof dat de leerkrachten er ook niet heel enthousiast over waren, dus die zullen blij zijn geweest met deze uitkomst.

    • Bij ons op school is er ook gestemd, en was een meerderheid tegen. Maar recent kreeg ik een nieuwsbrief en ik geloof dat het continurooster er volgend jaar toch komt. En ik hoor ook steeds meer scholen om me heen die overstappen op een continurooster.

      Zelf vind ik het wel een beetje jammer. Ik vond die vrije woensdagmiddag echt wel iets hebben. Zowel als kind vroeger, en als moeder nu.

  7. Ik heb de (Montessori) basisschool o.a. uitgezocht op het continue-rooster.

    De juffen doen per toerbeurt de overblijf, het is gratis maar onze 'vrijwillige' bijdrage is jaarlijks ERRUG hoog. Speelt nog mee dat er extra vakkrachten van gefinancierd worden, maar dat is voer voor een ander blog.

  8. Hier zijn overblijfmoeders die idd betaald worden. Hoeveel weet ik niet. Wij moeten een bedrag van 1 euro per kind betalen als het wil overblijven. Er is ook een soort stempelkaart te koop maar wijzelf maken maar zelden gebruik van het overblijven.

  9. Er zijn zoveel verschillende variaties voor de overblijf. Tot vorig schooljaar had de school van onze kinderen een traditioneel rooster. Dwz tussen de middag de mogelijkheid om naar huis te gaan op maandag, dinsdag en donderdag. Woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij. De pauze duurde een uur.
    De overblijf werd gedaan door betaalde vrijwilligers en deels door pedagogisch medewerkers. Die laatste maakten het duur.
    De ouders konden kiezen of ze hun kind tussen de middag op wilden halen of dat hun kind op school overbleef. Je kon dan ook nog kiezen uit verschillende opvangorganisaties. Dat maakte dat het voor de leerkrachten rommelig. Krijg alle neuzen maar weer een kant op, na de pauze.
    Sinds dit schooljaar is de school over op het continue rooster. Verwar het continue rooster niet met het 5-gelijke-dagen-model!!
    Het 5 gelijke dagen-model houdt in dat alle dagen hetzelfde zijn, van half 9 tot 2 uur bijvoorbeeld.
    Het continuerooster houdt in dat de tussenschoolse opvang door de leerkracht wordt gedaan. Bij ons zijn de kinderen nog steeds op woensdagmiddag en vrijdagmiddag vrij. De andere dagen tot half 3.
    Overigens heeft de leerkracht nog steeds pauze, zowel 's ochtends tussendoor als tussen de middag. Ze hebben alleen niet meer allemaal tegelijk een uur pauze.
    Ik vind het heerlijk dat de kinderen nu 's middags eerder vrij zijn. In het vorige rooster bleven ze ook op school eten, dus dat is voor ons niet anders. Wel is het een stuk goedkoper. ipv 70 euro per maand voor twee kinderen, nu een vrijwillige bijdrage van 20 euro per kind per jaar.

    Als je tot hier bent gekomen met lezen van mijn lange reactie: bedankt voor je aandacht ! :-))

    • Goed dat je het verschil benoemt Anita! Ik haalde die twee dus ook door elkaar! Ik dacht dat het continurooster hetzelfde was als het gelijke-dagen-model.

      Ook fijn dat het jullie 70,- per maand scheelt!

  10. De uitbetaling is nu 4,50 per uur en dat blijft zo. Ik ben ook overblijfjuf en krijg twee uur uitbetaald. Om 11.30 beginnen we en het is de bedoeling dat we 13,30 klaar zijn. Vaak is dit 14.00 uur. Dus ik ontvang 9 euro voor 2,5 uur.

    Op onze school nemen de kinderen niet zelf iets mee. Je dekt dus vooraf de tafels dus met borden, bestek, bekers, beleg, brood en drinken: melk, siroop en thee. Nadien wordt alles door vrijwilligers afgewassen. Je hebt dan dus best je tijd nodig.

    Er zijn echter scholen, waarbij de kinderen zelf hun lunch meenemen. De vrijwilligers werken dan ongeveer 1 uur, maar omdat maximaal 2 uur mag worden uitbetaald hebben deze scholen het bedrag voor 2 uur uitbetaald. En dat is waar extra op gecontroleerd gaat worden. Niet geheel onterecht.

  11. Ik ben dus zo'n vrijwillerig die werkt als tso "juf" en ik heb van de week te horen gekregen dat mijn vergoeding dus wordt gehalveerd (wist dat het eraan zat te komen hoor)
    En nu ga ik dus stoppen! Helaas voor de school, kinderen en de kinderopvang (wantbij ons wordt het georganiseerd door de kinderopvang, heel professioneel)
    Ik vind het werk heel leuk, maar moet toch 3 dagen in de week rekening houden met de tso, op tijd de hond uitlaten, als ik een dagje weg wil op 1 van de tso dagen,moet ik dat ruim van tevoren aanvragen.
    Het is vrijwillergswerk met een grote verplichting en dan vind ik 6 ,50 per 1,5 uur toch te weinig betaald
    ik ben samen met een collegavrijwilliger verantwoordelijk voor tenminste 20 kleuters, en sta regelmatig kinderen van top tot teen te verschonen, in die tijd is mijn collega alleen met de kinderen daar mag best financieel wat tegenoverstaan, nu mijn vergoeding word gehalveerd ligt voor mij de grens van stoppen
    hoe ze nu de overblijf op school willen gaan regelen?? Want er gaan meerdere vrijwillergers stoppen hoorde ik, en nieuwe vinden was al moeilijk en nu helemaal vrees ik.
    continurooster zal het wel op uitkomen, alleen voor voorlopig geen oplossing

  12. Op de school van mijn kinderen wordt het continurooster gehanteerd. Dit betekent dat op maandag, dinsdag en donderdag de kinderen van 8:30 tot 14:30 op school zitten. Tussen de middag kijken ze samen met de leerkracht naar een filmpje (schooltv) en eten ze hun boterhammetjes. Na het eten spelen ze nog een kwartiertje buiten.
    Voor zover ik het kan zien bevalt het de kinderen en de leerkrachten goed, ik ben er blij mee.

    Groetjes, Marielle

  13. Interessante discussie hier. Veel mensen hebben geen idee welke verantwoordelijkheden op de schouders van de vrijwillige overblijfouders rusten. Ze hebben geen idee wat voor een enorme organisatie en administratie er aan vastzit. € 4,50 Is een belachelijk laag bedrag en ouders die daardoor afhaken hebben groot gelijk. Deze regering is absoluut achterlijk. ( Vorige regeringen ook overigens, wat dit onderwerp betreft). Ze verplichten schoolbesturen om T.S.O te organiseren en geven er verder geen geld voor en bieden geen ruimte of andere faciliteiten. Continuroosters zijn voor docenten heel slecht, als zij zelf met de kinderen moeten eten en geen pauzes krijgen. Dat mag overigens ook niet eens volgens de wetgeving. Bij mij op school blijven er dagelijks gemiddeld 70 kinderen over. Als ik dat uitbesteed aan een professionele organisatie, dan is dat al niet winstgevend genoeg zonder de dagprijs naar ca. € 3,00 op te voeren. Nu betalen ouders € 1,90 per anderhalf uur. Ik ga er maar eens een blogje over schrijven.

  14. Bij ons werken ze met vrijwilligers.
    Ik weet niet of ze daar voor betaald krijgen.
    De kosten zijn € 2.00 per keer.
    Je kunt online tot 11.00 je kind aanmelden als het moet overblijven.
    Elke maand krijg je een factuur per mail gestuurd.

  15. Bij ons kost overblijven niet als ze buiten de vastgestelde grens wonen, anders een euro per keer.
    Ze eten in de klas bij de eigen juf of meester, die daarna zelf pauze heeft. Om de beurt hebben de leerkrachten pleinwacht.
    Heel ouderwets, maar ik ben er heel tevreden mee.
    Heb eens gevraagd of het niet naar was, zo'n kortere pauze voor juf of meester, maar ze vonden dat geen enkel probleem. We moeten toch ook eten ?

  16. Hier worden in de lagere groepen kinderen uit de middle school gevraagd om te eten met de jongere grades. Ze krijgen dan aan het eind een lunch aangeboden op school. Werkt utstekend en leren ook verantwoordelijkheid.
    Groet, Wilma

    • Leerkrachten eten in de personeelskamer,maar zijn stand by. Onverantwoordelijk gedrag wordt gemeld. En geen administratie.
      Wilma

  17. Ik vind dat ze het hier goed geregeld hebben, ook al wonen we nog geen 500 meter van school ze blijven hier allemaal over. We hoeven daar niets voor te betalen omdat alle ouders worden ingeroosterd. 5 of 6 keer per jaar ben je dan aan de beurt om pleinwacht te lopen en de overblijf te regelen, wat in totaal 3 kwartier van je tijd is. Ik vind het een prima regeling, maar ik kan me voorstellen dat het in regio's met veel tweeverdieners wat lastiger te regelen is, maar die paar keer op een heel jaar vind ik goed te overzien!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder