Interview met een verzekeringsadviseur

verzekeringen

De meeste dagen breng ik door in mijn eentje. In mijn kantoortje achter de keuken. En dat bevalt prima.

Als fulltime blogger heb ik immers veel online collega's.

Open Koffie

Maar toen ik hoorde dat in een naburig dorpje een Open Koffie ochtend werd gestart voor zzp-ers leek me dat een leuke mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten. Ik was benieuwd wie er hier in de omgeving nog meer zitten te werken in hun eentje. Op die ochtend ontmoettte ik meteen een aantal interessante mensen. Ondere andere een schoenmaker die schoenen helemaal van begin tot eind zélf maakt. Een makelaarster, iemand die een Bed and Breakfast runt, en een assurantie adviseur.

Verzekeringen?

Nou is dat laatste een beroep waarbij ik me weinig kan voorstellen. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het maar een saai onderwerp. Maar ik weet dat verzekeringen belangrijk zijn. En dus vroeg ik hem of hij wilde meewerken aan een interview voor Huisvlijt over zijn werk!

Hier onder vind je mijn vragen. En zijn antwoorden!

foto tom van alstInterview met Tom van Alst van Finsalus

1) Is een assurantie consultant hetzelfde als een verzekeraar?

Nee, een assurantie consultant of verzekeringsadviseur is een schakel tussen de verzekeraar (= de verzekeringsmaatschappij) en de verzekerde (een bedrijf, ZZP’er of particulier)

2) Wat doet een assurantie consultant?

Een assurantie consultant adviseert bedrijven, ZZP’ers en particulieren over verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Hij/zij vergelijkt verzekeringen, hypotheken en pensioenen van verschillende aanbieders (verzekeringsmaatschappijen, banken etc.) om zijn/haar klanten het beste te bieden. Zie ook mijn pensioen.

3) Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Het is een gevarieerd beroep waarbij je elke keer andere mensen ontmoet en andere situaties tegenkomt. En als je dan een passende oplossing kan bieden voor een bijzondere situatie, met daarbij natuurlijk een tevreden klant, dan geeft dat gewoon een goed gevoel. Ik geniet van het werk in mijn eigen bedrijf Finsalus.

4) Hoe wordt je assurantie consultant?

Hiervoor dien je diploma’s te halen die door de AFM (= Autoriteit Financiële Markten) worden vereist. Na het behalen van deze diploma’s moet je deze bijhouden met aanvullende cursussen en examens/toetsen. De AFM is in de financiële markt de toezichthouder.

verzekeringsadviseur5) Is er een keurmerk?

Elk assurantiekantoor moet geregistreerd staan bij de AFM. Als een adviseur/eigenaar een vergunning aanvraagt dan toetst de AFM op een aantal eisen op het gebied van betrouwbaarheid, geschiktheid en vakbekwaamheid. Ook na de vergunningaanvraag moet de adviseur blijven voldoen aan de eisen. Zijn kennis en vakbekwaamheid worden regelmatig met examens getoetst.

6) Kan ik een assurantie consultant vergelijken met een reisbureau? Ik kan bijvoorbeeld zelf alles uitzoeken als ik op vakantie wil. Maar ik kan ook naar een reisbureau gaan, en dat zij het voor mij uitzoeken en regelen?

Je kunt je verzekeringszaken via een adviseur/consultant regelen of online bij een zogenaamde Direct Writer.

Direct Writers zijn verzekeringsmaatschappijen die rechtstreeks met klanten zaken doen.

Als je je verzekeringen via een adviseur/consultant regelt dan regelt hij al jouw verzekeringszaken. Als je de verzekeringen via een Direct Writer regelt dan moet je alles zelf regelen. Zoals:

  • polisvoorwaarden doornemen,
  • eventuele polis-of betalingsproblemen met de verzekeringsmaatschappij oplossen
  • mogelijke schades met de verzekeringsmaatschappij afhandelen

Het uitgangspunt van een Direct Writer is dat het goedkoper kan als er geen adviseurs tussen zitten. Dit uitgangspunt klopt zelden. Want maatschappijen die wel samenwerken met adviseurs zijn vaak toch nog goedkoper en hebben vaak betere voorwaarden. Daarnaast is het voor een verzekerde (bedrijf, ZZP’er of particulier) vaak lastig communiceren met verzekeringsmaatschappijen.

7) Wat is het voordeel van een assurantie consultant?

Een assurantie consultant inventariseert de situatie en wensen van een klant. En op basis hiervan geeft hij een totaaloverzicht met het beste advies. Hij spreekt de taal van de verzekeringsmaatschappijen, en kent de weg in verzekeringsland. Daarnaast heeft een assurantie consultant een zorgplicht. Dat wil zeggen dat hij in het belang van de klant moet handelen.

verzekeringen8) Hoe gaat een assurantie consultant te werk? Moet een cliënt al zijn papieren inleveren? En volgt er dan een advies?

  1. Allereerst is er een intake-gesprek om elkaar te leren kennen.
  2. Vaak volgt dan ook een inventarisatie van de situatie en de wensen van de klant.
  3. Op basis van deze informatie wordt een advies uitgebracht.
  4. Het advies wordt uitgebreid besproken met de klant.
  5. Als de klant akkoord tevreden is met het advies, kan de adviseur aan de slag. Hij bemiddelt en behandelt de afgesproken verzekeringszaken.

Voor de inventarisatie is het prettig voor een assurantie consultant om alle papieren van een verzekerde te hebben. Zo kan hij of zij een mooi overzicht maken van de verzekeringen die op dat moment lopen, waar verbeterpunten zijn en wat er eventueel overbodig is.

9) Hoeveel gesprekken zijn er nodig voor een advies?

Zoals bij de vorige vraag is aangegeven wordt er na de inventarisatie van de situatie en wensen van de klant een advies uitgebracht. Het advies wordt vaak in het tweede gesprek besproken. Voor ondernemers en bedrijven zijn vaak meerdere gesprekken nodig voordat er een advies wordt uitgebracht. Dit komt meestal omdat ondernemers en bedrijven de gevraagde gegevens eerst moeten uitzoeken.

wat kost een verzekeraar10) Wat kost een assurantie consultant?

Dit is helemaal afhankelijk van de dienst en de opzet van een kantoor.

Provisie

Er zijn assurantiekantoren die voor schadeverzekeringen, zoals bijvoorbeeld een woonhuis-, inboedel-of autoverzekeringen, van de verzekeringsmaatschappijen een provisie ontvangen.

Abonnement op basis van aantal verzekeringen

En er zijn assurantiekantoren die voor schadeverzekeringen een abonnement hanteren op basis van het aantal verzekeringen dat men heeft. Dat wil zeggen dat ze geen provisie van de maatschappijen ontvangen. In plaats daarvan brengen ze rechtstreeks een bedrag per maand of jaar bij de klant in rekening om de verzekeringszaken te behartigen. De prijs van het abonnement hangt af van het aantal verzekeringen. En het kan per kantoor verschillen.

Provisieverbod

Voor ingewikkelde verzekeringsproducten, zoals levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar ook voor uitvaartverzekeringen en bankproducten geldt sinds 1-1-2013 een provisieverbod.

Dat wil zeggen dat een verzekeringsbemiddelaar geen provisie meer krijgt voor de genoemde produchten. En hij moet van te vóren heel duidelijk aangeven wat hiervoor berekend wordt.

Dit kan op basis van een vast bedrag zijn of op basis van een uurtarief. Bij individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen wordt vaak een vast bedrag berekend voor advies en bemiddeling. Met daarnaast een vast maand- of jaarbedrag voor beheer en onderhoud van de verzekering.

11) Er zijn tegenwoordig heel veel vergelijkingssites. Zoals Independer. Wat voegt een assurantie consultant daar aan toe?

De vergelijkingssites zijn vaak niet zo onafhankelijk als voor een buitenstaander lijkt. Vaak is een bepaalde verzekeringsmaatschappij de eigenaar of participant van zo’n vergelijkingssite. Daarnaast is het ook vaak zo dat niet alle aanbieders hun premies aan een vergelijkingssite prijsgeven.

Een vergelijkingssite kun je dan ook het beste zien als een goede indicator van de huidige marktprijzen.

Een goede adviseur/consultant weet wat er in de markt te koop is. Hij vergelijkt niet alleen de prijzen maar ook de voorwaarden en wijst de klant op de addertjes onder het gras.

spaarvarken12) Kun je met een verzekeringsbemiddelaar goedkoper uit zijn dan via een vergelijkingsite?

Ja, dat kan zeker. Het is niet zo dat verzekeringen via internet altijd goedkoper zijn. De internetsites presenteren het vaak wel zo. Maar heel vaak klopt dat niet. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is de vraag of je goed en juist verzekerd bent. Een verzekeringsadviseur bekijkt ook de polisvoorwaarden van een verzekeringsproduct.

13) Veranderen verzekeringen mee gedurende de levensloop? Of is het verstandig om die telkens aan te passen? En zo ja, hoe?

In elk gezin of bedrijf veranderen er dingen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, uitbreiding van het gezin, een kind dat gaat studeren of een bedrijf dat groeit en naar een groter pand gaat.

Het is daarom verstandig om periodiek je gehele verzekeringspakket na te laten kijken Zo weet je of je kunt besparen. En/of er betere voorwaarden zijn en/of de verzekerde bedragen aangepast moeten worden.

Zie het als een onderhoudsbeurt voor je verzekeringspakket, zoals een APK-keuring voor een auto of onderhoudsbeurt voor een huis.

14) Hoe vaak is 'periodiek'?

Dat hangt ook af van de klant. Er zijn mensen die elk jaar even de verzekeringszaken willen bekijken. En er zijn mensen die alleen bij wijzigingen een gesprek willen.

Persoonlijk vind ik dat je voor een particuliere klant gemiddeld eens in de twee a drie jaar (of op momenten als de klant erom vraagt) even de verzekeringszaken moet bekijken.

Voor zakelijke klanten vindt een periodieke checkup vaker plaats.

15) Heb je een algemene tip of advies voor de bezoekers van Huisvlijt als het om verzekeringen gaat?

Verzekeringen zijn voor veel mensen 'Een ver van mijn bed show' en dat is ook begrijpelijk. Je bent er niet dagelijks mee bezig. Maar heel veel mensen stoppen de polissen weg in een doos, of in onoverzichtelijke dikke mappen en weten zelfs niet meer waarvoor ze verzekerd zijn.

Het is eigenlijk een kleine moeite om de polissen en voorwaarden in een overzichtelijke map te stoppen.

Of op de computer een mapje ‘Verzekeringen’ aan te maken en alle gescande stukken daar overzichtelijk onder de betreffende verzekering te zetten. En als je twijfelt of je iets wel of niet moet bewaren, vraag het dan aan je adviseur/consultant. Zo houd je altijd het overzicht.

16) Zijn er dingen waar mensen op kunnen bezuinigen als het om verzekeringen gaat?

In de verzekeringswereld verandert elk jaar veel. Daarom is het verstandig om periodiek je verzekeringspakket door te nemen om te kijken of het voordeliger of beter kan.

Daarnaast is verzekeren de juiste balans vinden tussen de risico’s die iemand wel of niet kan (of wil) dragen.

Zo is bijvoorbeeld een uitvaartverzekering voor de één absolute noodzaak. En voor iemand die kapitaalkrachtig genoeg is om een uitvaart helemaal zelf te betalen, niet nodig. Dit hangt dus helemaal van de situatie af. Lees ook mijn post Uitvaarverzekering wel of niet.

17) En waar moet je juist nooit op bezuinigen als het om verzekeringen gaat?

Op risico’s waarvan de eventuele schades én de gevolgschades niet te overzien zijn. En  financieel niet te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een woonhuis-of inboedelverzekering. Er zijn weinig mensen die het verlies van een woonhuis of totale inboedel zelf kunnen dragen. En zo zijn er meer risico’s waarvoor dit geldt.

18) Stel iemand leest dit artikel en denkt: 'Ik wil verzekeringsadviseur worden!' Wat moet hij of zij dan kunnen?

  • Allereerst moet je de benodigde diploma's hebben.
  • Heb je die, dan kun je de vergunningen bij de AFM aanvragen om als adviseur aan de slag te gaan.
  • Naast deze formaliteiten moet je integer en betrouwbaar zijn. Je hebt immers met financiële gegevens van klanten te maken. Ze moeten er op kunnen vertrouwen dat je hier zeer correct mee om gaat.
  • Als je adviseur aan de slag wilt dan is een goed 'verzekeringsfeeling' ook een pré. Dat wil zeggen dat je situaties goed kunt inschatten en weet of bepaalde zaken wel of niet verzekerd kunnen of moeten worden.En als er geen verzekeringstechnische mogelijkheden zijn, dan moet je met de klant kunnen bespreken of er andere mogelijkheden zijn om de risico's te beperken. Denk daarbij aan organisatorische, bouwtechnische of andere preventieve maatregelen. Het 'Fingerspitzengefühl' om de zaken goed te regelen. Als starter is het daarom verstandig om eerst ergens enkele jaren ervaring op te doen. De praktijk is eigenlijk de beste leerschool.

Lees ook mijn post: Inboedelverzekering wat is dat?

Conclusie

Mijn man en ik hebben geen verzekeringsadviseur. Maar na dit gesprek moet ik zeggen dat het me toch wel nuttig lijkt. Iemand die samen met jou je verzekeringen doorloopt en kijkt wat je echt nodig hebt.

Heb jij een verzekeringsadviseur? En waarvoor ben jij allemaal verzekerd?

Lees ook woonverzekeringen voor dummies!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Mijn man heeft financiele opleidingen gedaan en wij hebben geen adviseur nodig voor de verzekeringen. Wij hebben verzekeringen voor ons huis, de inboedel, aansprakelijkheid, levensverzekeringen, auto verzekering en natuurlijk voor zorgkosten.
    Uitvaartkosten kunnen we uit de buffer betalen en vakanties en overige spullen verzekeren we niet of zelden.

  2. Verzekeringsadviseurs kunnen nuttig zijn, ze nemen je werk uit handen (polisvoorwaarden toepassen en vergelijken). De crux zit m in hoe goed ze het doen. Zolang ik geen adviseur kan vinden die FFP gecertificeerd is, en vandaaruit kijkt naar mijn levenswensen en daaruitvolgende financiele wensen, blijf ik huiverig.
    Ik heb weinig goede ervaringen; de meeste adviseurs kennen een beperkte set verzekeringen en hebben moeite met luisteren. En ik ben niet echt gemiddeld. Er zijn uitzonderingen en die adviseurs zou ik zinvol vinden om in te huren voor mezelf. Die mensen zijn wel lastig te vinden, de AFM registratie is nogal algemeen, meer een soort minimum.
    Maar ik ben niet gemiddeld; ik werk bij een verzekeraar op dit moment (financien aldaar) en vind zaken niet gauw ingewikkeld. Dus toen ik mijn verzekeringen uitploos, kon de verzekeringsagent mijn vragen niet beantwoorden, en kwam ik terecht bij de deskundige van de betreffende verzekeraar en hadden we een goed gesprek van een uur voor we eruit waren......
    Voor veel mensen kan het prima zijn om je dit werk uit handen te laten geven. Besef dat je er voor betaalt (al is dat tegenwoordig opener dan vroeger) En besef dan dat je zelf moet sturen wat je vertelt. En dat je goed vertelt wat je wilt en wat voor jou belangrijk is. Besef dat de andere kant waarschijnlijk diverse belangen heeft, en niet alleen jouw belang. Dus blijf zelf nadenken!

  3. ja zeker ik heb mijn eigen privé verzekerings adviseur. Mijn man heeft ook een eigen bedrijf ik verzekeringen. Alleen voornamelijk zakelijke klanten en geen particulieren. En zelf ook in de verzekeringen gewerkt.
    Wij hebben dus ook de standaard verzekeringen en weten bewust wat wel wel en niet meeverzekeren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.