Pinnen

pinnenWe merkten het toen we een dagje naar Oberhausen gingen. Je kunt in Duitsland veel minder makkelijk pinnen!

De kinderen wilden niets liever dan veels te dure koffie kopen bij de Starbucks. Maar nadat we onze bestelling hadden geplaatst, was er die vervelende ontdekking. Je kunt hier niet pinnen! Sterker nog, er was ook geen pinautomaat om geld te halen in de buurt. Gelukkig had ik mijn Bijenkorf credit card bij me.

Pinnen: wat is dat eigenlijk?

Pinnen is geld opnemen met je bankpas, of er mee betalen. Eigenlijk is het maar een raar werkwoord, als je er over nadenkt. Het bestaat ook nog niet zo lang. Pas sinds 1985.

PIN werd synoniem met de handeling

Het woord pinnen is afkomstig van het merk PIN van het bedrijf Currence. Het merk PIN werd synoniem met de handeling: pinnen! Net zoals veel autostoeltjes Maxi-Cosi worden genoemd.

Inmiddels is het merk PIN opgeheven! Het werkte met een magneetstrip. Maar die was heel fraudegevoelig. Daarom stapten banken per 1 januari 2012 over op een EMV-chip. Maar het merk blijft voortleven in het werkwoord. Soms hoor je ook wel 'flappentappen', maar pinnen blijft de keurige variant.

Hoe moet je pinnen?

  1. Je stopt je bankpas in het apparaat.
  2. Je drukt je pincode in
  3. Het bedrag dat je moet betalen wordt zichtbaar
  4. Je controleert het bedrag, en als het klopt druk je op 'ok'

Sommige mensen vinden pinnen erg lastig. Zie Pinnen voor beginners.

Contant betalen wint het nog van pinnen

In Nederland is pinnen goed ingeburgerd. Mijn vader, die vroeger register-account was, adviseerde me zelfs om zoveel mogelijk te pinnen. Hij weet namelijk dat ik administratief niet zo goed ben. Door pinnen kan ik zien waar mijn geld is gebleven. Een kasboek bijhouden blijft lastig...

Toch wordt er nog steeds meer 'gewoon' contant afgerekend: 53%. Ik zit dus bij die 47%.

Enveloppensysteem versus pinnen

Het enveloppensysteem is een manier van budgetteren. Je maakt voor diverse kostenposten een speciale envelop. Daarin doe je het geld dat je aan die post wilt besteden. En op = op. Ik lees regelmatig blogs van mensen die het enveloppensysteem heel succesvol gebruiken. Je zíét echt dat het geld op is. Bij pinnen blijft dit natuurlijk veel onzichtbaarder.

Als ik dan weer zo'n blogpost lees over het enveloppensysteem, dan denk ik wel eens: 'Zou ik dat niet ook moeten doen, in plaats van maar te pinnen?' Maar tot dusver wint het gemak van pinnen het steeds van het enveloppensysteem.

Pinnen in Duitsland

Pinnen in Duitsland is minder ingeburgerd dan pinnen in Nederland. Zeker in Oberhausen. Maar ook in Emmerich, een ander plaatsje in Duitsland dat we bezochten met de kinderen, konden we niet pinnen. We bezoeken daar elk jaar een Italiaanse ijssalon, en daar kun je niet pinnen. Gelukkig hebben ze daar wél een pinautomaat in de winkelstraat! Ook in het plaatsje Bocholt, vlak over de grens zijn diverse pinautomaten te vinden in het winkelcentrum.

Maar in Bocholt spreekt veel van het winkelpersoneel Nederlands. Dus misschien zijn ze daarom meer op pinnen ingesteld?!

Pinnen versus geld in huis hebben

Omdat ik dus zoveel mogelijk pin, heb ik zelden contant geld in mijn portemonnee. De valse dief die mijn portemonnee jat, zal dus bedrogen uitkomen. Maar toch is het eigenlijk niet verstandig om geen contanten in huis te hebben! Sterker nog, contant geld is een belangrijk onderdeel van een noodpakket. Een noodpakket is een pakket dat je, zoals de naam al zegt, moet klaar hebben liggen voor noodgevallen. Nog niet eens zo lang geleden waren er diverse storingen bij banken. Veel mensen konden toen niet meer pinnen! In zo'n geval is het fijn als je contanten in huis hebt.

Toch heb ik dat nog steeds niet. Ik weet ook niet zo goed waar ik het zou moeten laten. Als ik het in mijn portemonnee stop, dan gaat het op. Dat weet ik zeker. In een oude sok onder het matras dan maar?

Ik besef dat ik door te pinnen mezelf erg afhankelijk maak van de technologie. Dat is best een eng idee.

Hoe denk jij over pinnen?

 

Vergelijkbare berichten

32 reacties

  1. Ik ben pas gaan pinnen sinds ze die nieuwe apparaten hebben, dat werkt makkelijker, maar ook omdat de automaten om geld te halen het hier 90% van de tijd niet deden of leeg waren. Daar sta je dan, je moet naar de supermarkt maar je hebt geen losgeld. Ik moest wel helaas. Ik merk dat ik nu veel meer geld uitgeef, dus ik ben geen fan, maar heb dus ook weinig keuze en het dan 'toch nog even dit meenemen' afleren is erg lastig. Wel vind ik dat de optie om te pinnen er zo goed als altijd moet zijn, of in ieder geval de optie om dichtbij geld te halen.

    1. Ik merkte in Oostenrijk en Italie, dat zelfs een hotel en uit eten gaan, contant betaald moet worden, we moesten geld opnemen en kregen na afloop een afschrijving van 2 euro extra voor het opnemen van geld, moeten we dan 1000 euro in de portomonnee stoppen in dat soort landen, jammer vind ik dit! Waar is de veiligheid voor restaurants en hotels als alles contant gaat? Gelukkig kan ik hier net over de grens in Meppen wel pinnen, maar contant geld gebruik ik eigenlijk meer voor rommelmarkten etc, zelfs op de markt kan je hier pinnen, dus pinnen is voor ons toch wel een uitkomst, nu nog hopen dat ze dat beter doorkrijgen in het buitenland

    2. In België kun je in veel restaurants ook niet pinnen, maar dat heeft een meer belastingontduikende oorzaak......

  2. Ik ben zo'n envelopjesvrouw. Werkt erg naar tevredenheid.
    Pinnen heb ik afgelopen week moeten doen omdat ik overstap naar een andere rekening. Omdat ik de boodschappen direct heb ingeschreven in mijn huishoudboekje wist ik hoeveel nog te gaan, maar vanaf woensdag is het weer enveloppen. Hierin ben ik dan een stuk rustiger. Pinnen geeft mij onrust en weinig overzicht.
    Wat ik wel nu meer heb is dat ik meer envelopjes samenvoeg.

  3. Ik pin voornamelijk. Eerst geld halen en dan naar de supermarkt zijn twee stappen, terwijl gelijk naar de supermarkt handiger is. Bovendien ben ik een keer geskimd tijdens het geld opnemen, bij winkels loop je daarop minder risico denk ik.

    1. Dat ben ik niet met je eens, hier in Friesland waren bij diverse bedrijven mensen geskimd. En mijn tante woont in Brabant en die heeft het ook gehad bij een landelijke keten. Dus het kan je overal gebeuren.

  4. Hier ook voornamelijk pinnen hoor. Al heb ik thuis ook wel een beetje geld liggen, stel dat ik onverwacht met de kinderen naar de dokter moet (en daar kan je niet pinnen) dan moet ik wel meteen geld hebben (geleerd uit ervaring hoor :-))

    1. Moet je dan meteen betalen bij de dokter? Dan lijkt me ook niet fijn. Als je onverwachts moet, heb je waarschijnlijk een noodgeval. Dan denk je niet aan geld denk ik. Dan zou een pinapparaat toch wel sympathiek zijn.

    2. In belgie moet je inderdaad na een dokters bezoek meteen betalen (enkel mensen die gekend zijn bij hun mutaliteit die in geldproblemen zitten en dus officieel worden geholpen betalen maar heel erg weinig) Wij krijgen dan een papier mee van de arts dat we naar onze mutualiteit moeten doen en dan krijgen wij daarvan geld op onze rekening terug gestort.
      Ja, heb een paar keer gehad dat ik een ziek kind van school terug kreeg of moest gaan ophalen en ik dus naar de dokter wou, maar dus eerst moest zien of ik voldoende geld op zak of in huis had...

    3. Mijn Belgische huisarts vindt het goed dat we het geld naderhand overmaken; misschien kun je het eens navragen bij je arts? Het is voor hem/haar natuurlijk wel extra administratie.

    4. Toen de prijzen hier weer eens opgeslagen waren had ik niet voldoende mee om te betalen, en dan heeft de dokter ergens een cijfertje verandert dat ik nog het oude tarief zou betalen maar zodat het meteen is betaald... hier wordt dat dus niet gedaan, achteraf betalen.

    5. Antwoord voor Tio van 09.51: maar ik ben een Nederlander in België, en onze huisarts(en) hier in het dorp vindt het prima als we achteraf het geld overmaken. Soms kan het in België dus wel. Zelfs onze huisarts in centrum-Brussel vond het goed.

  5. Net als tio, altijd wel iets van contant geld in huis ivm dokter of tandarts, ook de fietsenmaker moet contant betaald (en de camping vorig jaar). Tja in Belgie is het minder ingeburgerd als in NL (was behoorlijk wennen toen we hierheen verhuisden)

    1. Dat is interessant zeg! Blijkbaar is pinnen gewoner in Nederland dan in Duitsland én België! Als je pinnen eenmaal gewend bent, kan ik me voorstellen dat je daar erg aan moest wennen.

  6. ik pin voor 99% van al mijn uitgaves, want anders moet ik eerst naar een geldautomaat om geld te pinnen voor ik kan gaan winkelen, bovendien als je eerst geld gaat halen en je slaagt dan niet ,omdat je niet kunt vinden wat je zoekt ,dan heb je geld op zak ,wat je niet direct nodig hebt, gevaarlijk ,want misschien koop ik dan iets wat ik niet nodig heb of ik verlies het misschien, daarom heeft pinnen mijn voorkeur ,wel heb ik altijd een bedrag aan contant geld bij me voor het geval de pinautomaat bij de supermarkt niet werkt dan kan ik toch het noodzakelijkste meenemen. ik lees bij andere reacties dat mensen met pinnen sneller geld uitgeven dan met contant geld, dat heb ik niet want ik werk met een boodschappen lijstje en wijk daar zelden vanaf.

    1. Herkenbaar! Als je eenmaal geld hebt gehaald, en je hebt het vervolgens toch niet nodig, dan voelt dat niet fijn. Het liefst zou ik het dan eigenlijk terugstorten, maar dat is dan ook weer zo'n gedoe. In zo'n geval ben je met pinnen toch beter af vind ik. Want dan blijft het geld veilig op je bankrekening staan.

  7. Ik pin bijna altijd, dan hoef ik niet met contant geld te slepen en heb ik altijd genoeg bij me. Contant geld verdwijnt op de een of andere manier vaak ongemerkt, b.v. door een ijsje hier of frietje daar en als ik het dan niet heb, kan ik het ook niet uitgeven. Ik zou voor nood wel wat in huis moeten hebben, maar weet net als jij echt niet waar ik het zou moeten laten.

    1. Contant geld heeft bij mij ook de neiging om te verdwijnen. Echt niet fijn! Ik weet wel dat een kasboek daarbij kan helpen, maar daar kan ik mezelf maar niet toe zetten.

  8. Ook ik ben een enveloppen-mens. Ik hou van het overzicht.
    Hier in Duitsland kan je bij alle grote winkels gewoon pinnen. Maar volgens mij is het hier nog te duur voor de kleine ondernemers.
    Wat ik heel vervelend vind is dat je met mijn Duitse pinpas kan pinnen zonder de code in te geven! Dan moet je de kassabon tekenen. Ik vind het maar een eng idee dat iemand mijn portemonee kan stelen en dan kan pinnen als ze maar mijn handtekening kunnen vervalsen. Ik ga hierover zeker nog in gesprek met de bank.

  9. Ik pin zelden.
    En een huishoudboekje werkte bij mij niet daverend omdat ik cijferblind ben.

    Ik haal elke week een vast bedrag, en als dat op is is het op.
    Blijft er wat over dan gaat dat in het reserve potje, voor weken dat er grotere uitgaven zijn of om leuke dingen mee te doen.
    Het werkt al jaren prima en ik sta nooit rood.

  10. Ik ben een echte pinner. Zo'n enveloppesysteem zou bij mij maar in de war raken en het is een veel te strak systeem. Hier geef ik nou eenmaal de ene week meer uit dan de andere week.

    De huishoudelijke uitgaven gaan voor 90 % met de pin, behalve waar ik niet kan pinnen (zorgboerderij en hobby eierboer).
    Het is zelfs zo dat ik eraan moet denkenom af en toe wat cash in de portemonnee te stoppen voor de thuiskapster ed, mijn portemonnee is vaak leeg.

    Mbt die pinstaking: met de boodschappen zouden we het wel een poosje zonder pinnen redden hoor. Zonder luxeverlies een week en met luxeverlies (verse melk ed...) langer.

  11. Ik pin zo weinig mogelijk. Ik haal geld op voor een paar weken en stop huishoudgeld in mijn portemonnee. Een vast bedrag plus een paar tientjes in een ander vakje voor evt interessante reclames.
    Ik vraag altijd om een bonnetje en één keer in de week doe ik de boekhouding in excel. Stimuleert ook weer om goed met je geld om te gaan :-)

  12. Hier word er toch nog veel gepint maar hierdoor raak ik juist soms het overzicht kwijt. De huidhoudportomonee is wel met contant, dat is echt erg prettig!!!

    Maar ja pinnen, ik ben er mee opgevoed en toch vind ik het fijn om geld in me portomonee te hebben,

  13. Toch even opmerken dat Bocholt wel degelijk in België ligt, vandaar dat het personeel er Nederlands spreekt en het pinnen ingeburgerd is ...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.