Reacties

No Impact Man: 1 jaar leven zonder tv en wegwerpluiers — 25 reacties

  1. Ik vond het een nogal eenzijdig belicht boek ,en ik had moeite met blijven lezen en ehm bepaalde dingen lijken redelijk goed onderbouwd , maar als je eens kritisch deze dingen volgt opzoekt etc etc, dan ehm kom je bv op discovery al wetenschappers tegen die vele beweringen wetenschappelijk weerleggen( bv er is geen wetenschappelijk bewijs te leveren dat wat wij als mens doen de opwarming der aarde wel of niet bevordert.)( de zon brandt namelijk ook niet altijd even sterk bv)Maar natuurlijk zijn een aantal zaken wel waar en herkenbaar en zorgwekkend de hoeveelheid troep die wij produceren kan absoluut omlaag!!!Ik probeer bv geen groenten in blik, maar in karton( diepvries) of uit glas(recylcebaar) btw ook ijzer kun je scheiden en apart inleveren bij afvalcentrales.

    • Dat sommigen zeggen dat er geen bewijs is, maakt het niet de waarheid! De mens ruineert de aarde, dat is een feit. Wij zijn gewoon parasieten.

    • Als iets niet bewezen waar is, is het geen feit maar een overtuiging.
      De mensen putten de aarde inderdaad in rap tempo uit helaas. Vaker offline gaan is een kleine stap in de goede richting. Al die bits en bytes produceren ook CO2,kijk hoe die gegenereerd worden.

  2. Bedankt voor de boekentip! Dat boek ga ik op mijn lijstje zetten. Was ook al begonnen met geen plastic tasjes meer aan te nemen in de winkels. Bij de Hema kijken ze me altijd heel raar aan als ik zeg dat ik geen tasje wil, dat zit zo in hun systeem blijkbaar.
    Het lukt me nog niet altijd maar heb toch al heel veel tasjes minder verzameld de laatste tijd!
    Groeten, Jolanda

  3. Hoi,

    Leuk dat je het boek nu ook gelezen hebt. Dat gevoel dat je beschrijft wanneer je nu blikjes en ander afval hebt, dat heb ik ook. Je wordt je enorm bewust van hoeveel dingen je weggooit.

    Als reactie op Sillie: Ik ben ook niet overtuigd van het feit dat de MENS de oorzaak is van de opwarming van de aarde. Maar evengoed vind ik dat we best wat beter mogen omgaan met onze spullen en vooral ons afval. Of dat nu wel of niet er toe doet. We zijn gewoon enorm spilziek geworden en gooien dingen weg die echt niet weghoeven.

  4. Ik heb het boek niet gelezen, maar wij hebben onlangs wel de documentaire van No Impact Man gezien.. en die was erg leuk moet ik zeggen!

    Af en toe had ik wel mijn vraagtekens bij meneer Beaven trouwens.. hij gaat 'zo ver' dat hij zelfs zijn ijskast niet meer gebruikt (geen electriciteit voor 'n jaar) maar vervolgens zien we zijn vriendin wel vrolijk allerlei gerechten in de (gas?) oven bereiden.. een beetje inconsequent, maar het gaat natuurlijk om het idee..

    Als je écht zonder verpakkingsmateriaal zou willen kopen kan dat volgens mij alleen maar op de markt.. en dan vervolgens alles zelf maken.. dus voor die spaghetti met tonijn zou je bij de molenaar meel moeten kopen (nou vooruit dan, in een papieren zak) en een moot tonijn bij de viskraam..

    Het KAN wel, alleen duurt 't dan wel 'n paar uur voordat het op tafel staat..

    groetjes uit sliedrecht!

  5. Ik ga het boek zeker lezen , maar over het afval..heel veel is verpakt en als je het niet verpakt wil hebben dan moet je stad en land af reizen voordat je het hebt. Het komt volgens mij voort uit onze 24-uurs maatschappij dat alles heel makkelijk voor het grijpen moet liggen zodat er weinig tijd verloren gaat met het bereiden van producten.
    Niet voor niets is slow food zo in opkomst, ik denk dat veel meer mensen zich bewust worden van onze vaak kant en klare brokken die worden aangeboden en toch wel terug willen naar "vroeger".

    • Ja, en het lastige is ook dat je leest dat komkommers bijvoorbeeld verpakt zijn omdat ze dan langer meegaan en uiteindelijk misschien wel duurzamer zijn dan zonder plastic....

  6. ik let wel op, ik koop bv geen spuitbussen, maar dat is omdat ik daar een droge keel van krijg enz, dus dat is zowiezo al niet goed, maar ik denk dat het milieu gered moet worden door de industrie enz
    Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

  7. Dat boek heb ik twee keer gelezen. Wat me het meest bijbleef,was de aanloop van vrienden.Het was ontspannen kletsen en eten bij hem. Ik werd ook weer gemotiveerd milieuvriendelijker te leven. Nu achter de docu aan.

  8. Ik denk dat we in ons hart dat allemaal willen. Het enige probleem is dat we met teveel mensen op aarde zijn en op die manier roofbouw aan het plegen zijn. En natuurlijk, alle kleine beetjes helpen...
    We hebben zonnepanelen, krijgen een warmtepomp, mijn scooter is elektrisch, we hebben een kleine zuinige auto, maken gebruik van herbruikbare brood en fruitzakken en ga zo maar door. De enige goede oplossing is een dalende wereldbevolking...

  9. Heel boeiend om dit allemaal te lezen. Ik word me steeds meer bewust van mijn ecologische voetafdruk. Een stap die ik de laatste maanden heb gezet, is om geen spullen weg te gooien die nog prima bruikbaar zijn. Ze gaan op Marktplaats of naar de Kringloop. Het is weer een stap...

  10. Qua WC papier verbruik ik voor 5 euro per jaar. Dat gerecyclede papier gebruik ik ook als zakdoek en keukenrol. Valt dus weinig mee te scoren. Waarschijnlijk staat een jaar geen WC-papier gelijk aan 2 dagen geen rund of varkensvlees eten. Zelf ben ik gestopt met werken. Als je geen geld verdient, dan kan je het ook niet aan onzin uitgeven. Zo ben ik nog niet aan een smartphone, auto, wasdroger of oven begonnen en doe ik het al 15 jaar zonder TV. Ik mis die dingen dan ook niet. Als het even kan koop ik dingen 2de hands. Maar veel is dat niet. Een paar jaar geleden heb ik na 20 jaar weer eens gevlogen. Dat had met m'n vrijwilligerswerk te maken.

  11. Ik probeer er op te letten maar hier zou ik niet aan beginnen. Als je er door die manier van leven ineens meer tijd hebt voor je gezin heb je wel een heel vreemd leven geleid.

  12. Goed zijn voor het milieu moet onderdeel zijn van de opvoeding. Als kind kreeg ik - op vakantie of dagje uit - af en toe een snoepje en eenmaal thuis moest het aantal wikkeltjes in mijn broekzak gelijk zijn aan het aantal snoepjes wat ik gekregen had. Voor het aantal wat ontbrak kreeg je het aantal klappen. Simpel en zeer doeltreffend voor de eerste milieubewustheid. Veel gewandeld en gefietst, wat minder werd bij mijn eerste tweedehands autootje op m'n 24ste.

    Ik vind niet dat ik me tegenwoordig extra hoef in te spannen om mee te helpen aan het behoud van de aarde. Het enige wat je nodig hebt is gezond verstand en tevreden kunnen zijn met iets minder. Liever ingeblikt voedsel dan in glas en liever drank in karton dan in plastic of glas. Brood, aardappels, groenten, fruit, kaas, vis en vlees haal ik - op de fiets, parkeren op de stoep ;-) - bij de detaillist, net als vroeger, waar het ter plekke - eventueel - wordt verpakt in papier. Niet altijd duurder dan in de budgetsupermarkt maar oh oh oh zoveel verser, puurder en dus lekkerder! Eens per maand met de auto naar de supermarkt voor houdbare zuivel, droge kruidenierswaren en huishoudelijke artikelen dus ook maar 1x rijden en sjouwen.

    Thuis eerder een trui aan dan de thermostaat een graadje hoger en een uur voor bedtijd gaat 'ie sowieso "uit", 2x doordeweeks 5 min. douchen maar zondag een grote beurt van 15-20 min., alle verlichtingsarmaturen binnen en buiten zijn inmiddels voorzien van topkwaliteit LED-lampen (investering al in 14 maanden terugverdiend) die per ruimte draadloos aan-/uitgeschakeld kan worden, sluipverbruiker-bewaking op lastig bereikbare wandcontactdozen, mechanische ventilatie met energiezuinige gelijkstroommotoren (50-80 procent zuiniger) etc. Wel bereken ik vooraf of een verbetering rendabel is, uiteindelijk speelt budget ook een gedeeltelijke rol.

    Op vakantie in Europa rij ik liefst dwars door de landen heen (weg van de snelweg), dan er zo snel mogelijk overheen te vliegen. De auto (of motor) inclusief eventuele hotelovernachtingen is veel duurder, maar de reis is op zich al een avontuur waar ik met volle teugen van geniet, ik ben van niemand afhankelijk en ik ontmoet gaandeweg ook de meeste fantastische figuren. Soms bereik ik niet de oorspronkelijk bedachte bestemming, heerlijk om jezelf zo vrij te kunnen voelen!

    Ben een beetje afgeweken van het onderwerp geloof ik... ;-)
    Afijn, ik heb een superfijn leven met enige luxe maar MET aandacht voor het milieu doch ZONDER overdaad dus voel ik me ook geenszins schuldig. Dat is mijn mening maar veroordeel andere meningen ook niet.

    LEEF bewust en GENIET, meer niet.

    • Dankjewel voor Rene voor je bijdrage! Het klinkt alsof je behoorlijk duurzaam leeft. Die klappen per verloren geraakt snoeppapiertje vind ik wel rot voor jou als kind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder