Huishouden op orde: Effectief Huishouden en logica

Huishouden op ordeHuishoudkundige Suus schreef twaalf jaar geleden een aantal interessante artikelen voor Huisvlijt. Ze waren bedoeld om je huishouden op orde te krijgen.

Op Wikipedia omschrijven ze huishoudkunde als volgt:

'Huishoudkunde, soms Gezins- en Consumentenwetenschap genoemd, omvat onder andere voeding, kookkunst, opvoeding, hygiëne, woningdecoratie, textielnijverheid, textielbehandeling en andere nuttige aspecten van de huishouding.'

Met andere woorden: Suus wist veel over het runnen van een huishouden, en je huishouden op orde brengen!

De tijdloosheid van effectief huishouden

Hoewel het huishouden op orde brengen, in de loop van de tijd is veranderd door allerlei technische ontwikkelingen, zoals wasmachines, droogtrommels, vaatwassers etc. blijven sommige dingen hetzelfde.

Zoals de kunst van effectief schoonmaken en huishouden.

Die is tijdloos.

Dus hieronder geef ik graag het woord aan Suus.

Huishouden op orde met effectief huishouden

Effectief huishouden wil zeggen dat je op een dusdanige manier bezig bent met het huishouden dat je geen dingen dubbel doet, geen zaken vergeet en dat je denkt om je houding. Zo krijg je zo makkelijk mogelijk je huishouden op orde en ben je niet vatbaar voor de gedachte: Ik kan het huishouden niet aan.

Effectief huishouden heeft alles te maken met logica. Maar, wat is logica? Logica is volgens het woordenboek: Juiste wijze van redeneren. Leuk, maar niet echt duidelijk. Laten we logica daarom voortaan omschrijven als:

De juiste manier van handelen, en de juiste volgorde in je handelen.

Door op een logische wijze te werken kun je veel beter werken, hoef je vaak minder te lopen en bespaar je tijd. Ook voorkom je zo dat je dingen dubbel gaat doen of dingen vergeet.

Hoe kun je huishoudelijk werk makkelijker en overzichtelijk maken?

Klinkt niet gek hè! Je huishouden op orde krijgen, en huishoudelijk werk makkelijker maken? We kunnen natuurlijk niets aan de zwaarte van sommige huishoudelijk taken veranderen, maar we kunnen er wel op een andere manier mee leren omgaan. Huishoudelijke arbeid is eigenlijk een mooier woord voor huishoudelijk werk, en zo willen we het voortaan ook noemen.

Huishoudelijke arbeid kan worden ingedeeld in vier hoofdactiviteiten

  1. Geestelijke en lichamelijke verzorging van jezelf en huisgenoten
  2. Verzorging van het huis en directe omgeving
  3. Besteding van het inkomen
  4. Denkwerk

Huishoudelijke arbeid heeft de volgende kenmerken

  • Het is meestal kortdurend
  • De hoeveelheid inspanning die je moet verrichten verschilt
  • Het is soms moeilijk om vast te stellen wanneer iets schoon of vuil, is en wanneer iets gedaan moet worden
  • De werkzaamheden komen telkens terug
  • Het kan door elk lid van een huishouding worden gedaan
  • Er is geen maatschappelijke controle (alhoewel we dat soms anders ervaren)
  • Het is verzorgende arbeid

Iedereen verricht huishoudelijke arbeid volgens de eigen waarden en normen. Er zit dus ook verschil in de meningen die er zijn over huishoudelijke arbeid, hoe je het doet, en hoe vaak. Als Marietje vindt dat ze haar huishouden op orde heeft, kan Anneke daar wel eens heel anders over denken.

Huishoudelijke arbeid, oftewel je huishouden op orde brengen, kost veel energie. En elk mens heeft maar een beperkte hoeveelheid energie voor het verrichten van arbeid. Daarom is het belangrijk dat er voorzichtig wordt omgesprongen met die energie, en is het logisch plannen van arbeid dus eigenlijk een noodzaak wil je kunnen functioneren.

Wat kun jij doen om huishoudelijke arbeid beter te verdelen?

Eigenlijk is het simpel, en is er maar een woord nodig: plannen, oftewel een huishoudschema gebruiken.

Als je je werk indeelt weet je wat je moet doen, en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Ook zorg je er zo voor dat je minder energie verbruikt die je beter aan andere dingen kunt besteden.

Hoe ga je te werk met plannen?

Om te beginnen heb je natuurlijk een beeld nodig van de werkzaamheden. Het is daarom handig een schema te maken, in excel is dit zo klaar!

Nawoord

structured data nicole

Suus verhaal over het huishouden op orde brengen, doet me erg denken aan het spreekwoord:

'Wie zijn hoofd niet gebruikt, moet zijn benen gebruiken.'

Oftewel, als je niet goed nadenkt moet je vaak terug voor iets, en moet je dus dubbel zoveel lopen. Zo loop ik regelmatig gedachteloos de deur uit, en moet dan héélemaal teruglopen om te controleren of ik de voordeur nou op slot hebt gedaan of niet.

Laten we dit eens toepassen op je huishouden op orde brengen. Dan denk ik meteen aan de vuistregel: 'Begin altijd bovenaan met huishoudelijk werk, en eindig onderaan.'

Dat is heel logisch.

Begin je immers beneden met schoonmaken, en ga je daarna afstoffen, dan dwarrelt het stof naar beneden en wordt het daar weer vies!

Heb ik mijn huishouden op orde?

Ik heb mijn huishouden op orde vind ik. Afgezien van Het Sokkenprobleem waar ik maar niet vanaf kan komen, en de muizen in huis. Maar afgezien van die twee dingen, heb ik een duidelijk ritme en structuur in mijn huishouden.

Het grote voordeel van een vaste weekindeling om mijn huishouden op orde te brengen, is dat ik dan tenminste ook eens een keer echt klaar ben. Heb ik gedaan wat er voor die dag op de planning stond?

Dan is het goed.

Zonder planning en structuur ben je feitelijk nooit klaar met je huishouden.

Hoe ik logica toepas op mijn huishouden

's Ochtends doe ik om 7.15 de wc, keuken en was. Dat is een logisch moment, omdat het anders in de winter buiten nog wel erg donker is om te gaan hardlopen. Door eerst een aantal huishoudelijke dingen te doen, gebruik ik de tijd tot ik kan hardlopen nuttig. Leuke bijkomstigheid is dat, als ik dan terugkom van het hardlopen, ik meteen aan het werk kan met mijn blogs.

Een andere toepassing van logica is dat ik dagelijks de vaatwasser aanzet na de lunch, zodat ik hem kan uitpakken als ik ga koken. Dat is een logisch moment, omdat ik dan toch bij de pannen moet blijven. In die tijd kan ik uitstekend de schone borden en dergelijke even opruimen.

En last but not least, is het logisch om de schone was te vouwen rond een uur of kwart over drie. Dit karweitje combineert namelijk uitstekend met het bieden van een luisterend oor als de kinderen uit school komen. Van een moeder die verwachtingsvol tegenover ze gaat zitten, worden ze doorgaans niet blij. Maar als ik ondertussen de was vouw, praat het makkelijk.

Schoonmaakschema huishouden

Een schoonsmaakschema voor je huishouden gebruiken is een fijne en makkelijke manier om logica toe te passen op je huishouden.

schoonmaakschema

Eerste hulp nodig om je huishouden op orde te krijgen?

Wil je meer structuur? Lees dan de boeken van De Huishoudcoach of nog beter schrijf je in bij de gratis Flylady.

N.B. Suus heeft inmiddels een eigen website en Youtube kanaal!

Tip: Vervang dagelijks je vaatdoekje!

Heb jij jouw huishouden op orde? Ben je tevreden met hoe het gaat?

Vergelijkbare berichten

49 reacties

  1. Leuk om jouw ritme te zien. Ik las ooit ergens de tip om in een ruimte van links naar rechts te werken (vanuit de deur beginnen) om zo niets te vergeten. Ik werkte onbewust al rond, beginnen bij de deur, eindigen bij de deur, maar ik vond het een handige tip voor mensen die iets minder geordend te werk gaan.

  2. We zijn hier met drie volwassenen en hebben alle taken behoorlijk goed verdeeld. Zo zorg ik o.a. voor de boodschappen, het koken, de tuin en het milieu. De anderen hebben dan weer andere taken zoals wassen en schoonhouden en zo.

  3. Ik ben wel tevreden hoe het gaat, ik doe elke dag mijn ding en zorg dat alles netjes en schoon is. Ik ben er niet heel veel tijd aan kwijt omdat het nooit heel veel is.

  4. hier word elke dag het huis gepoetst van beneden tot boven, stoffen, stofzuigen en dweilen . mijn huis moet gewoon schoon en opgeruimd zijn en ben er eigenlijk wel de hele dag mee bezig en zeker als iedereen thuis is

  5. Ik plan nooit mijn huishoudelijke taken in maar ik kies een dag uit en dan ga ik als een trein door alles heen. Behalve de was, dat doe ik bijna elke dag! Met 2 jonge kinderen heb ik zoveel was. Echt niet te doen.

    1. We hebben te weinig opbergruimte dus daar meer van aanschaffen zou mijn eerste stap zijn naar een georganiseerd huishouden. Tot die tijd ben ik bang dat het chaos blijft. Heel logisch.

    1. Dat hoor je niet vaak Judith. Wonen jullie nu zo groot dan? Of is er iets veranderd in jullie gezinssamenstelling waardoor je minder ruimte nodig hebt?

  6. N.a.v het aan tafel zitten om de was te vouwen, moest ik gelijk aan mijn moeder denken. Zij zat altijd te strijken op de tafel, een molton eronder. En wij rondom die grote ronde tafel om ons huiswerk te maken. Wij hadden dan meer dan een uur uit Arnhem gefietst, van school naar huis. Dus was daar zitten gezellig. En inderdaad mijn moeder luisterde naar onze verhalen van school en gaf commentaar. Een kop thee erbij en een of twee biscuitjes. Meer kreeg je niet. Brood had je al op in de pauzes op school.
    Later ging ik wel met de trein, maar dat was naar Doetinchem. Te ver om te fietsen. En later thuis.

  7. hier niet echt een structuur eigenlijk. wel zie ik dat de was gedaan is tegen dat mijn zoontje een nachtje bij mijn ouders gaat slapen (dat is wekelijks 1 nachtje). dan kan ik die avond rustig strijken, iets wat ik liever niet doe als hij in de buurt is.

  8. Als ik door de kamer kijk en ik vind dat het niet netjes genoeg is, dan ga ik aan de gang. Vaak toch wel een paar keer in de week. Volgende week vakantie: dan staan er meer huishoudelijke klussen op het programma. Haha.

  9. Ik probeerde het ook altijd te plannen, maar maar op de een of andere manier lukte dat nooit eigenlijk. Dus dat heb ik losgelaten. Ik doe het nu als ik het nodig vind. Het werkt voor ons. Alleen boodschappen die plan ik wel.

  10. Plannen maken is hier nog niet zo makkelijk. Door mijn autisme kan het zijn dat ik opeens te overprikkeld ben en niets meer kan.

  11. Zonder planning en structuur ben je feitelijk nooit klaar met je huishouden. Dat klopt maar het blijft toch iets wat dagelijks weer terugkomt.

  12. Volgens mij heb je de boel goed onder controle. Ik ook, vind ik. Een vast schoonmaakschema, dat vind ik fijn. En ik verdeel taken over de week zodat ik niet uren aan het poetsen ben.

    1. Ja, dat gevoel heb ik ook wel Nicky. En inderdaad, met een vaste taakindeling ben je tenminste ook eens een keer echt klaar. Anders kun je altijd wel huishouden.

  13. Zijn idd wel handige dingen om bij na stil te staan, structuur in je huishouden en dingen op logische momenten doen. Zelf ben ik minder huishoudelijk onderlegd helaas, al gaat het wel ok. Ruimte voor verbetering is er zeker.

  14. Interessant. Ik merk dat ik doordeweeks weinig plan. Aan de andere kant is dat niet helemaal waar. Als ik de ramen en deuren in het hele huis openzet (voordat Mila en ik gaan ontbijten) en ik doe dat op zolder, dan zet ik meteen een was en / of droger aan. Was opvouwen doe ik graag in de avond als H. en ik nog een aflevering van een Netflix-serie kijken. Momenteel doen we 'de grote schoonmaak' een keer per week samen. Hij stofzuigt en ik dweil. Beddengoed, afstoffen, toiletten en prullenbakjes doen we samen. Toiletten natuurlijk meerdere keren per week (ik)...

  15. Hey hallo Suus hier !

    wat tof ! Ik kan je vertellen dat er na de zomer een nieuwe serie start op mijn youtube kanaal en ook op mijn website. De serie gaat Huishoudkunde met Suus heten.
    Als je het leuk vind kunnen we met elkaar in contact komen.

    Groetjes Suus
    Vraag het Suus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.